MOJE PRVNÍ BIO

Bez přidaného cukru, soli, zahušťovadel,
umělých barviv a dochucovadel
Nezaměnitelná chuť masa, ovoce a zeleniny
Vařeno v páře

Probiotika ve výživě kojenců

img:questions-reponses.jpg

Probiotika nebo prebiotika? Také v tom máte trochu zmatek?

Probiotika jsou živé organismy. Jsou schopny vytvářet vitamíny a enzymy, které brzdí růst a množení nežádoucích bakterií. Nejčastěji se setkáme s laktobacily a bifidobakteriemi.

Prebiotika jsou potom zjednodušeně řečeno potrava probiotik. Nejsou to živé organismy, jsou to nestravitelné sacharidy, které podporují růst žádoucích bakterií.

Termín synbiotika označuje kombinaci obou.

Mléka Babybio s Bifidem BL

Obsahuje mateřské mléko probiotika nebo prebiotika?

Ne, ale probiotickou funkci v mateřském mléce plní oligosacharidy. Ty tvoří 3. největší složku mateřského mléka. A mohou chránit kojence před bakteriálními a virovými infekcemi, toxiny a plísněmi. Mateřské mléko tedy je, jak již mnohé studie potvrdily, tou nejvhodnější a nejzdravější potravou malých dětí.

Může se ale stát, že maminka kojit nemůže, nebo již kojit přestala. Pak je možné vybírat z celé řady kojeneckých mlék, z nichž některé jsou obohaceny o prebiotika, a jen několik značek na trhu i o probiotika.

Proč vybírat kojenecké mléko s probiotiky?

Probiotika obecně působí pozitivně na bakteriální osídlení střev a mají tak při dlouhodobém užívání funkci prevence různých onemocnění. Dle studií probiotika v kojeneckém mléce přispívají k mnohem nižšímu výskytu střevních infekcí u kojenců. Miminko může mít častější stolici, příjemnější pocit v bříšku. Zároveň se hovoří o sníženém výskytu kojeneckých kolik, onemocnění dýchacích cest, nutnosti léčby antibiotiky. Je však provedeno příliš málo studií na to, aby všechny tyto efekty mohly být potvrzeny.


Každé dítě je jiné, některému mléko s probiotiky nemusí vyhovovat vůbec. Pak by maminka měla sáhnout po mlíčku bez nich – například Babybio Lunea.

 
Význam Bifidu v kojeneckém pokračovacím mléku vysvětluje odbornice na výživu paní Béatrice de Reynal: 
"Obrovský pokrok byl učiněn v dětské výživě s novým složením obsahujícím Bifidus. Tato živá kultura obsažená v organismu především u kojených dětí má velký význam pro jejich zdraví.
Střevní flóra se začíná budovat u dětí fungovat již od narození. Kojení podporuje vytváření ochranného Bifidu, který v organismu začne postupně převažovat. 
V současné době již může být kultura Bifidus obsažena v kojenecké mléčné výživě. Tím se velmi přibližuje k mateřskému mléku. Kojené dítě má rychlý proces trávení, který se projevuje stolicí  4 – 6x denně (v podstatě po každém kojení). Ačkoliv se její vzhled může zdát neobvyklý (řídkost, zlatavost, krupkovitost), nejedná se obvykle o průjem, nýbrž o normální stolici. Zaváděním pestřejší stravy se množství a konzistence stolice postupně mění. 
Přítomnost kultury Bifidus ve složení má velký význam pro dítě a jeho zdraví. Řada světových vědeckých publikací upozorňuje na přednosti probiotické kultury (Bifidus). Je velkým přínosem nejen pro imunitní systém dítěte, ale pro jeho celkový zdravotní stav. Při podávání kojeneckého mléka obsahujícího Bifidus je stolice velmi podobná stolici kojeného dítěte. Je zcela normální, že je řidší a častější."