MOJE PRVNÍ BIO

Bez přidaného cukru, soli, zahušťovadel,
umělých barviv a dochucovadel
Nezaměnitelná chuť masa, ovoce a zeleniny
Vařeno v páře

ZAČÍNÁME SE ZELENINOVÝMI PŘÍKRMY

img:snimek1.jpg

Po prvních 4 měsících, kdy kojenec získává veškeré živiny z mateřského mléka, můžete začít obohacovat jeho jídelníček o nové potraviny.

Jak poznáte, že nastal správný čas? Sleduje Vás dítě při jídle? Pozoruje, jak jídlo putuje od talíře až do Vašich úst? Zdá se Vám, že má dítě stále hlad, i když ho nakojíte? Pokud ano, pravděpodobně bude na čase začít s přikrmováním.

Názory pediatrů na to, čím by se mělo při přikrmování začínat, se liší. Dlouho přetrvával názor, že by další potravinou po mateřském mléku měly být obilné kaše. Dnes spousta odborníků od tohoto názoru ustupuje a doporučuje začínat se zeleninou a ovocem. My se budeme držet doporučení francouzských pediatrů, kteří ve spolupráci s výrobcem produktů BABYBIO doporučují začínat se zeleninovými a ovocnými příkrmy. Ale nejvíc ze všeho záležím na Vašem rozhodnutí a chuti Vašeho dítěte.

Pokud se rozhodnete začít se zeleninou, dbejte na výběr zeleniny a správnou přípravu. Pro přípravu příkrmů doma vybírejte pokud možno suroviny v bio kvalitě. Proč? Zelenina vypěstovaná v ekologickém zemědělství obsahuje výrazně méně zbytků pesticidů, dusičnanů, toxických látek a těžkých kovů. To všechno jsou látky, se kterými si malé tělíčko kojence neumí poradit. Proto byste alespoň do 3 let věku dítěte měli upřednostňovat bio zeleninu. A nebo zvolte hotové příkrmy v bio kvalitě, kde si můžete být jisti kvalitou surovin. U produktů BABYBIO je pravidelně kontrolována ekologická farma, ze které konkrétní zelenina pochází. Každá surovina na vstupu do výroby, stejně jako výsledný produkt, jsou testovány a jejich kvalita je potvrzena certifikáty.

img:loga-bio.jpg
img:full-steam-ahead-458x326.jpg

Nejvhodnější přípravou zeleniny je vaření v páře. Pokud nemáte parní troubu nebo speciální nádobí, vystačíte si s obyčejným hrncem a pařáčkem. Vaření v páře se opravdu vyplatí – zelenina si zachová barvu, chuť, je lépe stravitelná a zdravější. Vitamíny a minerály zůstávají v potravině, nevyvaří se do vody. Například brokolice vařená v páře obsahuje o 60% vitamínu C více než brokolice vařená ve vodě! Všechny příkrmy BABYBIO jsou připraveny v páře. A po jejich uvaření nejsou do příkrmů dodávány žádné konzervanty. Můžete si tedy být jisti, že dítěti dáváte to nejlepší.

Po uvaření a rozmixování zeleniny byste vždy měli přidat 2 kapky olivového oleje (panenského, za studena lisovaného). V příkrmech BABYBIO již bio extra panenský olivový olej je, přidávat ho tedy nemusíte.

 

Jak začít? Pediatři doporučují při prvních pokusech dítě krátce nakojit a poté nabídnout 2-3 lžičky příkrmu. Občas může 1 lžička stačit, záleží, jaký je Vaše dítě jedlík. Následně dítě dokojte podle toho, kolik příkrmu snědlo.

Doporučujeme dodržovat pravidlo 4 dnů. Jeden druh zeleniny nabízejte postupně 4 dny. I kdyby ze začátku dítě odmítalo, dejte 1 den pauzu a zkuste tu samou zeleninu nabídnout znovu. Přibližně 3 dny totiž může trvat reakce na novou potravinu, například možná alergie.

A jakou zeleninu vybrat? Standardně se začíná s mrkvičkou, bramborem, dýní, brokolicí… Některé děti budou lépe reagovat na zeleninu, která má přirozeně sladší chuť, například sladké brambory, dýně nebo mrkev. Výběr je na Vás. Pojďme se podívat na to, jaké důležité látky zelenina dětem nabízí:

img:galerie-15-1-_2.jpg

DRUHY ZELENINY

img:mrkev-dyne.jpg

Od 4 měsíců

MRKEV
 – nejznámějším vitamínem nacházejícím se v mrkvi je beta-karoten, zdroj antioxidantů. Kromě beta-karotenu obsahuje mrkev velké množství dalších vitamínů a minerálů. Zajímavostí je, že mrkev pochází z Asie (Afghánistánu, Íránu a Pákistánu), odkud byla ve 12. století dovezena do Evropy a Číny. Původně to byla především mrkev fialová a bílá. Dnes nejrozšířenější oranžová odrůda byla vyšlechtěna až v 17. století v Holandsku.

BRAMBORY – obsahují především škrob, zdroj energie a mikroživin, ale také velké množství vlákniny, která podporuje správnou funkci trávicí soustavy. Brambory jsou bohaté především na vitamíny B, C a antioxidanty. Víte, proč se při vaření brambor přidává kmín? Neutralizuje solanin, jedovatý toxin, který má pesticidní vlastnosti a rostliny se jím přirozeně chrání. Najdete ho především v naklíčených bramborách, proto se při přípravě vyhněte bramborám s klíčky nebo s nazelenalými částmi.

PASTINÁK je kořenová zelenina, která je občas pro svůj velmi podobný vzhled zaměňována s petrželí. Je dobře stravitelný a má nasládlou chuť. Je bohatší na vitamíny a minerály než mrkev, nejvýznamnějším je velký podíl draslíku a vlákniny. Díky jemné chuti pastináku ho později můžete přidávat do zeleninových kaší a menu s masem.

DÝNĚ – ať už sáhnete po jakémkoli druhu dýně – špagetové, máslové nebo třeba Hokkaido, můžete si být jisti, že máte v rukou zdroj beta-karotenu a vitamínu C. Velmi oblíbené jsou dýně především díky přirozeně nasládlé chuti a krémové struktuře. A proto je děti většinou mívají radši než jiné druhy zeleniny. Můžete vyzkoušet buď dýni samotnou a nebo ji přidávat i do ostatních příkrmů. BABYBIO nabízí například zeleninový příkrm složený z dýně a mrkve a nebo širokou škálu denních a večerních menu s dýní.

 

ŠPENÁT – úžasný zdroj vápníku – 1 šálek špenátu obsahuje 42 mg vápníku. Dále je bohatý na vitamín A, železo a selen. Často se dočteme o zvýšeném obsahu dusičnanů, někteří pediatři doporučují špenát konzumovat pouze ve formě kupovaných příkrmů přibližně do 8 měsíce. BABYBIO nabízí příkrm od 4 měsíců, ve kterém se kombinují francouzské bio brambory z údolí Loiry s holandským bio špenátem. Můžete ho vyzkoušet, abyste dopřáli dětem bohaté živiny, které špenát nabízí.


SLADKÉ BRAMBORY
 jsou často nejoblíbenějším dětským příkrmem. U nás se dostaly do povědomí až v posledních letech a často je doma běžně nevaříme. Přesto je dobré je do jídelníčku kojence zahrnout, díky nasládlé chuti a velmi jemné struktuře si je Vaše dítě určitě zamiluje! Jsou plné beta-karotenu, vitamínu C a minerálů – především pak železa a mědi.


FAZOLKY – vápník, vitamín K a C, mangan a vitamín A – to jsou hlavní přednosti zelených fazolek. Obecně pomáhají snížit riziko Alzheimerovy choroby, aterosklerózy, diabetické srdeční choroby, rakoviny tlustého střeva, astmatu, artritidy, akné, ušní infekce, a dokonce i nachlazení a chřipky. Děti sice nejsou běžně ohrožovány všemi těmito chorobami, ale je to pěkná řádka důvodů, proč děti naučit jíst fazolky už od malička.

img:spenat-2.jpg
img:mix.jpg
Od 6 měsíců

BROKOLICE
 je známá tím, že může působit nadýmavě. To může u citlivějších dětí vyvolat bolesti bříška. Nadýmavě působí především stonek, pokud vaříte příkrm sami, odkrojte do něj jen vršky růžiček. Pro blahodárné účinky byste ale měli brokolici do jídelníčku zařadit. Je bohatá na vitamín C, beta-karoten, vitamín E, B1, kyselinu listovou, B2 a z minerálních látek především na draslík, vápník, fosfor a síru. Díky těmto látkám je brokolice velmi užitečným antioxidantem.

HRÁŠEK má úžasnou výživovou hodnotu. Obsahuje velké množství bílkovin, vápníku, vitamínu A, C a železa. Často bývá hrášek mezi první zkoušenou zeleninou především pro svou výbornou chuť. Pokud vaříte příkrmy doma, může se stát, že dětem nebudou chutnat kvůli rozmixované slupce. V takovém případě uvařený hrášek nejdřív propasírujte přes cedník, abyste slupky odstranili.

KUKUŘICE je sladká a obsahuje hodně sacharidů. Je proto výborným zdrojem energie. Oproti ostatním druhům zeleniny ale není tolik bohatá na vitamíny a minerály. Se zaváděním do dětského jídelníčku tedy nemusíte spěchat. BABYBIO nabízí dětem kukuřici od 6 měsíců, avšak nic se nestane, když počkáte a zařadíte ji později, klidně až v 8-10 měsíci.

 

Od 8 měsíců

TOPINAMBUR je hlíza podobná klasické bramboře, která se může stát zajímavým zpestřením nejen dětského jídelníčku. Vzhledově sice připomínají topinambury brambory, ale rostliny, které je plodí, vypadají podobně jako slunečnice. Chuť mají příjemně nasládlou až oříškovou. Obsahují kvalitní oleje, vlákninu, aminokyseliny a vitamín C. Sezóna sklízení topinamburu je v zimě – od listopadu do jara. Ne vždy jsou však k sehnání v obchodech. Můžete tedy využít příkrm BABYBIO – lahodnou kombinaci bio topinamburu a pastináku z údolí Loiry pro děti od 8 měsíců.
img:topinambur-2.jpg